Skip to main content

OVER ZEVENAARDIG

Hoe ziet dat er dan uit in de praktijk?

Stel, je merkt dat je het leuk vindt om één dag (of meer dagen) per week in gezelschap door te brengen. Een baan lukt je om de één of andere reden niet. Of je bent met pensioen en baalt dat je kennis niet meer wordt ingezet. Dan zijn er wel allerlei mogelijkheden. Die zijn vooral opgezet met vaste doelgroepen (als bijvoorbeeld ouderen, dementerenden of mensen met niet-aangeboren hersenletsel). Of ze zijn vaak georganiseerd binnen de zorg, hetzij intern in een instelling of met steun van een zorg- of welzijnsorganisatie.

Laten we dat eens anders organiseren… Laten we eens buiten de lijntjes kleuren… Geen vastomlijnde groepen, niet per definitie gekoppeld aan een zorginstelling… En als we dan toch anders organiseren, laten we op zo’n plek dan ook zorgen dat er meer dingen te doen zijn. Voor verschillende mensen en als het even kan nog nuttige dingen ook.

ZevenAARDIG ontwikkelt op een bedrijfsmatige manier activiteiten waarmee we de afstand verkleinen tussen de arbeidsmarkt en de mensen die wel willen werken, maar dat niet 100% aankunnen. Daarbij is ZevenAARDIG van meerwaarde voor verenigingen, startende ondernemers en burgerinitiatieven. Voor het verenigingsleven is het vaak al moeilijk genoeg om vrijwilligers te vinden. ZevenAARDIG helpt en bemiddelt. Ook kunnen we ontlasten in door middel van praktische ondersteuning. Bijvoorbeeld het wassen van tenues of terreinonderhoud. Als startende ondernemer zoek je misschien collega’s met ervaring om je op weg te helpen. Ook hier bemiddelen wij bij. Juist door dit alles te combineren en op 1 plek te laten samenkomen is de sfeer bij ZevenAARDIG er één van kansen pakken!

En die kansen gaan we dus bewust creëren. Dat doen we door een plek te creëren waar iedereen welkom is, maar waar ook iedereen wat kan halen en brengen. Bij  ZevenAARDIG is een werkcafé waar je zo kunt binnenlopen om even in een andere, inspirerende omgeving te werken. Of between afspraken jezelf toch nog een nuttig maken. Of juist niet en tussen je afspraken door even in een gemoedelijke setting tot rust te komen. Maar ook als je met je vereniging of bedrijf een plek zoekt om te vergaderen of een workshop te geven, ben je bij ZevenAARDIG aan het juiste adres. Wij verhuren vergader-/workshopruimtes, (individuele) werkplekken en gespreksruimtes. En misschien wil je liever betalen met een wederdienst? Dat kan! Misschien ben jij die werkgever in het rollenspel met iemand die een sollicitatietraining volgt? Misschien ben jij die deskundige die een workshop budgetbeheer geeft? Wij proberen creatief te denken en staan open voor ideeën. 

Welke visie heeft ZevenAARDIG?

Door middel van sociaal ondernemen kunnen we maatschappelijke thema’s aan in de Gemeente Zevenaar aanpakken. Sociaal ondernemen is echt niet nieuw, maar wel nieuw voor deze gemeente! ZevenAARDIG heeft de wortels in Zevenaar (dus in de Liemers) en wil met inwoners, organisaties en lokale bedrijven werken aan nieuwe, sociale lokale structuren die het leven in Zevenaar en de Liemers een stuk plezieriger maken.

In onze samenleving zijn we ons steeds meer op onszelf gaan richten. Dat raakt ons, want daardoor zijn bijvoorbeeld begrippen als eenzaamheid en armoede aan de orde van de dag. En dat, terwijl samen doen en samen delen zoveel leuker is!

Dat is waar ZevenAARDIG een verschil in wil maken: op een ondernemende en verbindende manier van meerwaarde zijn voor iedereen. Het resultaat? Een plek in Zevenaar waar mensen kunnen samenkomen, iets kunnen brengen en halen, iets kunnen betekenen voor zichzelf en een ander, waar mensen zich nuttig en gezien voelen, waar mensen voelen dat ze er mogen zijn…